Quator ar Zaraquer írta:A drow-nak pontosan azért van szintnehézsége (mármint a tápolás visszafogásán túl), hogy ezzel is jelezzék: a sötételf egy nagy hatalmú földalatti faj, ami a lehető legritkábban bukkan fel a világcsavargó kalandozók között. Ezt szerintem nagyon szépen teljesíti a szintnehezítés. (Nem csak a drow esetében.)
Én értem hogy miért van szintnehézsége sőt egyet is értettem vele amíg ki
nem derült a mértéke. De mi van akkor ha valakinek ahhoz támad perverziója hogy azt élje át amit egy számkivetett faj a mindennapok során kap az eberektől. vagy durvább esetben (mint a például a Drownál is) hogy hogy kerülje el azt amit kapna a köznéptől ha rájönnének hogy ki ő?
Quator ar Zaraquer írta:...Ott azt hiszem egy helyen van egy Föld-Genasi. Most átlag 5 JK-val számolva ez 1:25 arány a szintnehezítéses karaktereknek.
Valamikor rémes régen valaki (talán Orwen) összerakott egy kérdőívet a szerepjátékokról amiben az egyik kérdés az volt hogy: Szerinted mennyi az ideális játékos létszám egy kalandban? A legtöbben a négyre voksoltak. Nos ha feltételezzük hogy a tesztben résztvevők száma megfelelően nagy volt ahhoz hogy jól reprezentálja az emberek ízlését akkor akkor a km-ek (illetve a jk is de ők most nem számítanak) nagy része úgy gondolja hogy négy jk kell egy csapatba. Tehát valószínűleg nem öt hanem négy jk-val kéne számolni. Mondjuk teljesen mindegy hogy most az arány az 20 az egyhez vagy 25 az egyhez csak szúrta a szemem ez a mondat
Quator ar Zaraquer írta:Összességében ez az egy szerintem pozitívum, hogy a DnD-ben nem azért az ember a "fő faj", mert csak és a kitalálók ezt mondták és minden mást mindenki utál... Hanem azért, mert az embernek vannak nagyon erős faji jellemzői, ami visszaadja az alkalmazkodóképességét és nem csak annyi, hogy bármi lehetsz.
A többi fél-emberi, nem-emberi faj feltűnése JK-ként meg a szintnehezítések mértékében egyre csökken.
Ez nyilván egy jó dolog de én úgy gondolom hogy ha valaki egy fajból játszható fajt csinál akkor igyekezzen kiegyensúlyozni őket statisztikai szempontból tehát nehogy már az legyen hogy én szívesen játszanék az xy fajjal csak az a baj hogy statisztikailag tök gyenge. Oké ez egy szerepjáték és elméletileg úgysem ennek kéne a leginkább számítania de a gyakorlatban én összesen két kalanddal találkoztam ahol tényleg nem jöhetett ki a jk-k közti statisztikai különbség.
Quator ar Zaraquer írta:Hogy egy itthoni ellenpéldát is hozzak: Egyik "próbáljuk ki FR-t" kalandunkban az volt a csapatkoncepció, hogy "mi vagyunk a sötételfek".A KM rettentően örült neki, hogy a napsütötte felszíni kalandjába alkottunk 4 db drow karaktert, akik nappal valami árnyékos helyen nyüszögtek, aztán éjszaka meg kalandoztak.
Mivel mindenki ugyan akkora hátrányban volt, így semmi gond nem volt. Sőt a fordított életritmus miatt hamar "megszerettek" a környékbeli fogadósok és városőrök minket, mivel mindig éjnek évadján érkezett 4 db fekete, csuklyás alak...
Az Rock n' Roll b@zzeg