-Sína Ar Ta-
A Raboknál:
Mikor közelebb megyünk a rabokhoz, jobban megnézem magamnak őket.
Milyen körülmények között vannak?
Elegendő ellátást kapnak?
Ha meg vannak kötve , akkor jobban megnézem, hogy akad e olyan köztük, aki már megszabadult kötelékeitől, és ha igen, akkor rejti e ezt a tényt, másokat is megszabadított e ?
A csoport, akikkel az egyik matróz beszélget, vajon csak most állt össze, vagy régebbről ismerik egymást?
Nézem a testalkatukat is. Ha akad, aki kiszabadította, magát, annak milyen a tartása? Milyen a szeme? Tiszta vagy zavaros?
Ha tudok, közelebb is megyek hozzájuk, be az emberek közé, de nem túl közel. Ha túl zsúfoltan vannak, akkor nem megyek be .
//off: Itt még ha találok olyan embert , akire felfigyelek, attól kérdezni fogok .//
Kifelé menetben megállok a második matróz mellett, mert érdekel, hogy mit farag.
-Mi az, amit faragsz?
//Off : gondolom elmondja, hogy sellőt //
-Mesélnél nekem a sellőkről? Miféle lények azok? És te láttál már sellőt?
A csónakokban:
Lenyűgöz a táj szépsége. A tiszta víz alatt jól látható csodák. És mikor meglátom a fókát egy pillanatra elakad a szavam ,( na nem mintha eddig olyan sokat beszéltem volna )
„ Azt hittem , csak legenda …de lehet hogy tényleg létezik? ….”
Mikor meglátom a hajót és a körülötte lévő tájat , gondolataim újra rendeződnek.
Jeleket keresek . Főleg életjeleket. És lám egy alak a hajón megmozdul.
„ nesze neked életjel …ez sem tartott sokáig …”
Amikor felrebbennek a madarak odanézek és amennyire a szemem engedi megnézem magamnak , mitől rebbenttek fel a madarak? Mozdult e a víz arra ?
Nem fordulok Oxihoz, mert a madarak felé figyelek , az erdőt nézem , így szólok hozzá :
- Csak óvatosan Ox’ , nehogy meglepetést okozzon!