Úgy vélem, egy faj nem beszûkíti, hanem kitágítja a lehetõségeket. Nem kell földhözragadt kasztokhoz ragaszkodni ebben a témában... úgy kell venni, hogy kilépünk az ETKból ha inhumán fajról van szó, és belépünk a Summariumba. Mindjárt példát is mondok: a játékos feltett elhatározása, hogy törpöt indít. Õ azt szeretné, ha tolvaj lenne a törpje. Lévén, hogy jól ismeri Tarint és kultúráját tudja, hogy ez ott megvalósíthatatlan. Mellesleg szerintem mandragóra te eléggé jól ismered a törpöket annyira, hogy tudj a törp tolvajklánról is, ami Zimmah elveszett törzsében alakult. Nos tehát a játékos azt modnja, hogy Zimmah törzsébõl, egy világias daugból származik a törpje. Teszem azt... már második generációja Yankarban élnek. Ott, a környezõ hegyekben egy kisebb kolóniában, két-három családdal együtt. És õk alkotják a helyi képviseletét a.. fúh nem jut eszembe annak a nagy törp toliklánnak a neve... ezüst valamik ha jól emlékszem... nade ez most nem lényeges, a klánnak a... hm... bázisát? Vagy nevezzük ahogy akarjuk, a klán egyik kihelyezése is itt van. A játékos törpje fiatalon, 50-60 évesen klántag lesz. Tolvaj. NAmármost sima ETK-s tolvaj nem lehet. Mert teljesen más közeg, és az ETK ideszóló része, az egész kasztrésze emberekre van írva. A summariumban pedig nem taglalják ezt. Úgyhogy a Jk leül a KMjével egyeztetni. Együtt átgyúrják az ETK-s tolvajt. Mivel a törpökben igen nagy a mûvészi hajlam, a munkaszeretet, a... mesterségben való elmélyülés, ezért joggal fog jobban érteni álkulcsok készítéséhez. Viaszokból fogja öntögetni, nyerskulcsokat fog reszelni meg hasonlók. És titkosajtót is jobban fog találni. Nem lesz annyira nyitott mint egy ember tolvaj, helyette fegyverével fog jobban bánni. Meg lehet oldani. És abszolút reál maradtam. Ezzel szerintem megmutattam, hogy akármilyen kasztot meg lehet valósítani inhumán fajjal is! Kell ork boszorkány? Simán! Az ork sámánt átgyúrjuk, egy torzított boszi, és sámánmágiát beadunk neki, alaposan megkeverjük a dolgokat, magasabb rangba, matriarcha esetleg valami más szerepbe helyezzük az orsz asszonyunkat és máris kész! Elf démonidézõ kell? Jól van... nos meg lehet úgy oldani, hogy egy sereneyra egyik kiküldetése során a délvidéken egy mágikus eszköz befolyása alá kerül. Megbolondul, és a mentálja lekicsinyül, az asztrál ellenében. Torzul a lelke, sötét gondolatok szállják meg a lelkét... aztán valahogy megszabadul a cumótól. Innentõl már mindenki meg tudja valósítani a dolgot... fantázia kérdése csupán a dolog. Nem szabad nagyon szigorúan venni a hasonló dolgokat. Az, hogy valaki egy kasztot rá akar húzni egy fajra alapból hülyeség... a faj egyedei válogatják a dolgot. Nem minden törp lop, az orkoktól pedig távol áll a boszmágia. Az elfektõl a démonidézés pláne. Mégis meg lehet valósítani az ötleteinket. Persze vigyátzni kell, le kell ellenõrizni, és sokszor fel kell magunkban tenni a kérdést: nem lett-e túl tápos? Ha egy kicsit is az lett, akkor tegyük meg a megfelelõ lépéseket. Ennyit tudok errõl a kérdéskörrõl hírtelenjében mondani... várom az ellenvetéseket!