Ahogy Pat beszélt a véréről az szemöldökráncolásra ösztökélte a követet, de fejébe vette hogy megpróbálja eloszletni a rossz szájízű korcs kifejezést.
- Miért mond, hogy te vagy én az korcs lenni? Nekem szívvel az hogy két olyan lény egymást tud és akar szívvel életben, hogy lesz nekik gyerek...az hogy egyik az elf, másik ember nem baj. Régszülő neked, tett szívvel, hogy lett gyerek elf-ember vér. Tudd, lenne jó, ha elfogad te hogy ez jó, fényes dolog...nem mond rá korcs, magadra se korcs. Jó?

Kis gondolkodás után ő is mesélni kezdett, kicsit búsan, de őszintén, és nyiltan mármár egy kicsit büszkén:
- Úgy öt tucat év hogy születtem Doranon. Ott apám volt embere az Vigyázók Rendben. Nekem anyám elf ez országból, Haonwellből. Hangját emlékszem még, de elment mikor én voltam néhány tavaszt éltem. De szívvel látnám már őt....és bizony szívvel látnám apám, akit nem tudok már sok éve, ami ... három tucat év, alig kevesebb. Akkor régen, voltam én is ott Doranon Vigyázó katona, de lett hirtelen véletlen, és én mentem el onnan, mert szívvel volt nekem nagy dolog tanulni, hogy mi az ami jó, szép az erdőn, ami bölcs természetnek, és ami parázs léleknek.
<Igen, jó atyám már biztos halottnak hisz...